Instagram-berichten krijgen niet meer de hoeveelheid exposure zoals voorheen. Het gerucht gaat dat slechts 10% van je volgers je berichten daadwerkelijk in hun feed ziet. Dat kan zeer frustrerend zijn voor bedrijven die nieuwe klanten willen bereiken…  Het Instagram-algoritme maakt het steeds moeilijker om doelgroepen te bereiken, meer volgers te krijgen en de betrokkenheid bij je berichten te verbeteren. Hoog tijd dus dat je goed weet hoe het precies werkt zodat je jouw account kunt laten groeien!

Wat is het Instagram-algoritme eigenlijk?

Wanneer een bericht heel veel likes en reacties ontvangt, geeft dit bij het Instagram-algoritme aan dat je bericht van goede kwaliteit is, oftewel boeiende inhoud die meer mensen willen zien. Instagram heeft aangegeven: “De volgorde van foto's en video's in je feed zal zijn gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat je geïnteresseerd bent in de inhoud, je relatie met de persoon die de post plaatst en de tijdigheid van de post."

Een aantal tips om goed met het algoritme om te gaan:

 1. Zorg dat je consistent berichten plaatst.
  Het algoritme geeft altijd voorrang op actieve gebruikers. Wanneer je consistent boeiende inhoud plaatst, is dit een signaal naar het algoritme dat je een goede actieve gebruiker bent.

 2. Blijf de interactie aangaan met je volgers.
  Het algoritme bepaalt de relatie met je volgers. Als je op veel foto's van iemand reageert of dat je in foto's bent getagd, geeft dit voor Instagram aan dat je een goede relatie hebt met die persoon. Dus zowel het reageren op berichten van andere profielen als het reageren op je eigen opmerkingen en DM's zijn super belangrijk als je wilt groeien op Instagram.

 3. Vind de beste tijd om te posten.
  Als je een bericht plaatst op het moment dat de meeste van je volgers online zijn, geef je jezelf een betere kans om likes te ontvangen. Deze data vind je in jouw statistieken onder ‘doelgroep’.

 4. Plaats regelmatig Instagram Stories.
  Door vaker op Instagram Stories te posten, verschijn je vaker bij jouw volgers. Voor het algoritme geeft dit weer aan dat je een actieve gebruiker bent en je creëert meer betrokkenheid.

 5. Gebruik verschillende functies van Instagram.
  Het Instagram-algoritme beloont je voor het gebruik van alle functies van het platform. Het houdt rekening met alle interacties, en die kunnen ook voortkomen uit het gebruik van bijvoorbeeld een ‘vraag sticker’, ‘quiz sticker’ of de ‘poll sticker’ in IG Stories. 

 6. Last but not least, creëer écht boeiende content.
  Vraag jezelf af wat jouw volgers willen zien. Door te werken met een contentkalender kun je van tevoren goede content bedenken. Vergeet niet naar je Instagram Statistieken te kijken. Welke berichten deden het goed? Welke minder? Door dit inzichtelijk te maken, kun je er beter op inspelen.

Blijf actief gebruik maken van Instagram en besteed aandacht aan het maken van goede content. Duik regelmatig in je statistieken zodat je jouw volgers begint te begrijpen, alleen dan kun je het Instagram-algoritme in je voordeel gebruiken.

Tips opgevolgd maar blijven resultaten toch uit? Bekijk dan onze online social media cursus. Je leert hoe je social media zakelijk kunt inzetten en hoe een routine ervoor zorgt dat je het gewenste resultaat kunt behalen.

Online social media cursus

Aan het einde van de cursus heb je een goed social media plan liggen, kun je zelf creatieve content maken en weet je hoe je jouw doelgroep kunt bereiken.

 • De kracht van social media
 • Strategie bepaling
 • Content creatie
 • Bereik vergroten
 • Efficiënt werken
 • Community Management