Haar liefde voor fotografie is er altijd al geweest. Maar sinds enkele jaren heeft Ileenja ook echt haar werk ervan gemaakt. Met succes, want haar agenda zit inmiddels altijd vol en ze komt op de mooiste plekken met haar camera. Wij zijn groot fan van haar lichte, cleane stijl en willen heel graag weten hoe je nou zulke mooie foto’s kunt maken voor op social media. 


Waar let jij als eerste op bij productfotografie?

"Belichting is het allerbelangrijkste. Ik fotografeer zelf het liefste met daglicht. Zeker met foodfotografie is dat veel mooier. Daarna ga ik aan de slag met de styling. Om een product krachtig op de foto te zetten, moet daaromheen alles kloppen. Ik let dus met name op de achtergrond en alle kleine details die in een foto te zien zijn."

Wat is essentieel voor een geslaagde fotoshoot?

"Een goede voorbereiding. Het is heel fijn om gericht aan het werk te kunnen. Maak daarom van tevoren een shotlist. Hierin staat exact wat je gaat fotografen, met een specifieke beschrijving erbij. Wat moet de foto uitstralen? Moet er decoratie geregeld worden? En vergeet niet om Pinterest af te struinen. Op dit inspiratieplatform kun je gemakkelijk goede ideeën opdoen voor jouw shoot."

Kun je met een iPhone ook al goede social media foto’s maken? 

"Ondanks een iPhone tegenwoordig mooie foto’s maakt, zijn de verschillen met een fotocamera nog steeds groot. Met een goede camera heb je veel meer pixels, je kunt veel meer details vangen. Het is ook afhankelijk van het bedrijf, maar als je de uitstraling naar een hoger niveau wilt tillen, dan red je het niet met een iPhone foto."

Helemaal mee eens! Toch ontstaan er ook vaak discussies dat het allemaal wel wat minder perfect mag op social media, en dan met name op Instagram. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Tja, het is mijn werk om wél perfecte foto’s te maken. Daar sta ik ook 100% achter, want een Instagram feed is het visitekaartje van je bedrijf. Goede foto’s zorgen voor meer vertrouwen, het straalt professionaliteit uit. Maar ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk om via Instagram Stories wat ‘echter’ te zijn. Geen gestylde foto’s, gewoon een blik in mijn dagelijks leven. Dat maakt het ook weer toegankelijker, zo heb je een mooie balans!"

Waar moet een sterke online uitstraling aan voldoen?

"Het belangrijkste is dat je foto’s ook uitstralen wie je daadwerkelijk bent. Je kunt gemakkelijk checken of dat het geval is. Vraag maar eens aan een aantal mensen om jouw onderneming te omschrijven aan de hand van je social media kanalen. Komt dit overeen met waar je voor staat? Dan weet je dat je goed bezig bent. Maar als dit niet het geval is, dan is het goed om nog eens naar je kernwaarden te kijken. Vanuit die beginfase kun je nadenken hoe je dit visueel goed in beeld kunt brengen."

Fotografie lijkt populairder dan ooit, hoe zie jij de toekomst in jouw branche?

"Mijn verwachting is dat het alleen maar belangrijker wordt. De groei in populariteit komt echt doordat we meer online zijn. Als bedrijf wil je opvallen bij jouw doelgroep, dat doe je onder andere door krachtige foto’s. Stel je bent als horecazaak continue bezig met de perfecte presentatie van de gerechten, dan moet dat toch ook terugkomen in de foto’s op social media? Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Gelukkig beseffen steeds meer bedrijven dat fotografie een investering is die 9 van de 10 keer het driedubbele oplevert."


Hopelijk heb je al wat waardevolle informatie uit dit interview kunnen halen. Hier nog een keer de tips van Ileenja om goede social media foto's te maken:

  1. Ga eerst terug naar je kernwaarden. Wie ben je? Wat wil je uitstralen? En het belangrijkste: straal je dit ook daadwerkelijk uit? Check dit door het aan anderen te vragen.
  2. Maak een shotlist voordat je foto’s gaat maken. Hierin omschrijf je precies wat je wilt fotograferen en geef je per foto de sfeer aan.
  3. Doe inspiratie op via Pinterest. Maak een bord aan waar je ideeën kunt opslaan voor de perfecte foto’s.
  4. Let bij productfotografie niet alleen op het product, maar hou juist alle details eromheen in de gaten. Als de details niet kloppen, dan leidt dat heel erg af.
  5. Behandel je social media kanalen als het visitekaartje van je bedrijf. Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken!

OVER DE AUTEUR
Anika Zwinkels
Social media expert bij The Social Routine
anika@thesocialroutine.nl
06-41394357